Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Балансирано мляко от пасищни крави

Новини 20.04.2018

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти

Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите, на които се изхранва трева и груби фуражи, дават мляко с по-високо съдържание на омега-3 и омега-6, съобщава Agrar heute. Съотношението на мастните киселини омега-3 и омега-6 в такова мляко е 1:1, докато при обикновеното пълномаслено мляко е 5,7:1.

Мастните киселини омега-3 и омега-6 са важен елемент за човешкия организъм. Но ако се приема прекалено малко омега-3 и прекалено много омега-6, възниква риск от сърдечносъдови заболявания.

Учени от американски университети и от датския Университет Орхус са открили, че кравите, които са се хранили с трева и натурални бобови култури, дават мляко с повишено равнище на омега-3 и линолева киселина. Балансът на мастните киселини в това мляко е по-здравословен в сравнение с показателите на обикновеното пълномаслено мляко.

Според Брадли Хайнс, доцент в Катедрата попроучаване на млечния отрасъл в Университета в Минесота, отбелязва, че фермерите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял за сметка на преминаване на пасищно отглеждане на кравите си заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти.

Резултатите от работата на учените са публикувани в списание Food Science and Nutrition. Те сравняват млечните показатели, получени от крави от три групи: биологични, които са на натуралнна паша и ядат груби фуражи; практически биологични при 80% трева, 20% зърно и концентрати; и обикновени – до 47% зърно и концентрати.

Кравите, хранени с трева са давали мляко с най-високия показател на омега-3: 0,05 г на 100 мл мляко, докато при обикновено хранените крави този показател е съставлявал 0,02 г на 100 мл сурово мляко.

Освен това изследователската група открива, че биологичното мляко съдържа повече линолова киселина – 0,043 г на 100 мл мляко, докато съдържанието й в обикновеното е 0,02 г на 100 мл мляко.

Учените стигат до извода, че всекидневното потребление на мляко от биологични крави подобрява здравословното състояние на потребителите. Балансираните показатели на мастни киселини се отразяват благотворно на метаболизма и на сърдечносъдовата система, отбелязва Science Daily. Омега-3 и омега-6 са полезни за децата и за кърмачките, тъй като оказват влияние на развитието на мозъка и на нервната система. Рационалните дози мастни киселини забавят загубата на когнитивните функции при възрастни хора.

Пасищното отглеждане има много безспорни предимства и за отглежданите животни, и за фермера напомнят от Agrar heute:

Свободното придвижване на пасището подобрява състоянието на копитата, укрепва крайниците и ставите на животните. Това може да подпомогне профилактиката на всички налични инфекции в краварника. Когато животното ходи в тревата, копитата му се почистват и изсъхват.

При пасищното отглеждане кравите винаги са по-чисти, отколкото при оборното отглеждане.

Пасищното отглеждане способства естественото поведение на животните, което е пряко свързано с хуманното отношение. Кравите могат сами да си избират място за лежане.

По-доброто потребление на витаминни фуражи като зелена трева подобрява здравословния статус и плодовитостта на стадото.

Фермерът има по-ниски разходи за фураж и едновременно с това получава гарантирано евтина белтъчна храна за своите животни.

Фермата реализира икономии за сметка на намалените производствени разходи за работници. Не е необходимо да се наемат допълнителни хора за почистване, хранене и почистване на хранилките от фуражни остатъци.

Говедовъдът може да получи по-висока цена за суровото мляко, което е с високо качество.

Но говедовъдите се сблъскват и с известни трудности при пасищното отглеждане:

Не може да бъде гарантирано целевото прилагане на витаминни добавки.

Наличните краварници не се използват.

Наблюдението на стадото е много по-трудно на пасището, отколкото в краварника.

Болестите или травмите на животните по-трудно се забелязват в голямо стадо на паша.

Използването на доилни системи при пасищното отглеждане е задача, която трябва точно и внимателно да бъде планирана.

Към днешна дата според специалистите най-целесъобразно за млечните говедовъди е редуването на пасищно и оборно отглеждане на кравите. Пасищното отглеждане се предвижда за летния период, а мениджмънтът на фермата се адаптирането към променящия се характер на млекопроизводството.

СЪВЕТИ ПРИ ПАСИЩНО ОТГЛЕЖДАНЕ

Площта за 1 крава на свободна паша(при изцяло пасищно отглеждане) трябва да съставлява 3-4 декара.

Тъй като всяка крава избира най-добрата трева, това означава, че на пасището не трябва да има участъци с беден на хранителност тревостой.

Поилките на пасището трябва да са обемни и не трябва да са разположени прекалено далече от пасящите животни. В горещините потреблението на вода от крава може да се увеличи до 150 л дневно.

Разстоянието между поилките е най-добре да е 100 метра.

Влажните места на пасището способстват развитието на личинки на опасни паразити. Затова 1-1,5 месеца преди пускането на кравите на паша се прави изследване на стадото за вътрешни паразити и при необходимост се вземат ефективни противопаразитни мерки. Изследването трябва да се повтори през втората половина от пасищния сезон.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net