Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Сваляйте цените и продавайте в Близкия Изток и Турция! Форум на НОКА

Новини 20.07.2018

Форумът „Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018-2027“, който се проведе днес  2.07.2018 г. в Дома на Европа, събра в един своеобразен организационен дует Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и евродепутатът от БСП Момчил Неков.

Участие в събитието взеха зам.-мнистър Цветан Димитров, високопоставени чиновници от ведомството от дирекция животновъдство, начело с г-жа Златка Възелова, представители на овцевъдните и козевъдни организации, учени и специалисти, както и земеделски производители и фермери.

Общото впечатление от проведения форум, споделен за AGRO Journal от участници, е че срещата е преминала в духа на общи приказки и намерения, без да бъде конкретно изяснена стратегия.

Желанието си да участва в организирането на такова събитие в едно с председателя на НОКА Симеон Караколев, обясни в самото начало евродепутатът Момчил Неков с думите:

Тук съм като представител на България в Европейски парламент, тук съм като заинтересовано лице, което наистина иска да помогне на секторите овцевъдство и козевъдство. В моята компетенция е да запозная българските органи и  производители с проблемите пред сектора, с пропуснатите възможности, които тепърва трябва да наваксваме, и в същото време да можем да парираме проблеми от глобално естество с търговските споразумения, които биха попречили доста на бранша.

Търговските споразумения, които визира депутатът, са онези, които след окончателното излизане на Англия от съюза, ще дадат възможност Австралия и Нова Зеландия да залеят пазара с продукция. И децата знаят за легендарните обеми на овцевъдството в тези страни. За родния фермер този развой на нещата ще представлява непреодолимо препятствие … почти за вечни времена. Сектора ще се превърне в „бутик“ с неколцина ентусиасти.

На практика спасителния пазар можеше да е в южната ни съседка Турция. Заедно с безброй малки и големи пречки за това, последната седмица потресаващи кадри на унищожени животни от Странджанско заради разрастващата се зараза от чума по овцете и козите, засядат като буца в гърлата и на овцевъди и козевъди, и на всеки българин със съвест.

От коментарите по този въпрос е видно,че има съмнение за нарочен саботаж, целящ да унищожи окончателно двата сектора, чрез заразяване с чума, която да се превърне в пандемия. По непроверени данни до момента се говори за унищожаването на над 14 000 животни, а заразата върлува от няколко дни и в още една област – Бургаска.

Дали и как биха продължили преговорите с Турция за износ на овце и кози от България, остава мистерия, след изказването на  Зам-министър Димитров, който осветли присъстващите:

Този традиционен пазар, за който си говорим дълги години наред – Близкия Изток и Турция, вече не е този, който беше. Това е един много по-евтин пазар от европейския.

Това означава, че българските овцевъди и козевъди ще са принудени да продават продукцията си по-евтино, ако искат да присъстват на източния пазар. За Европейския… там пък искат други качества, не консумират много от продуктите от овче мляко, изобщо и там нещата са в критичен вид за БГ.

Въпреки напредващата в своята реализация идея (поне на думи) за създаване на нова млечна българска порода овце, участниците във форума се обединиха около мнението, че бъдеще може да има само в месодайното овцевъдство.

Преди месеци именно г-н Караколев сподели в телефонен разговор с AGRO Journal, че именно той е „бащата“ на идеята – да се появи нова млечна порода (може би по подобие на съществуващата синтетична популация, която не се хвали нито с млечни нито с месни рекорди), при това със сериозен ентусиазъм. На лице е леко разминаване в направленията, но може да е защото новата млечна българска порода още не се е появила на бял свят.

От своя страна евродепутатът от БСП Момчил Неков, даде идеи за разширяване на възможностите за допълнителен доход от овцевъдство и козевъдство, като се намери механизъм за сертифицирането на вълната като БИО продукт.

В допълнение изрази категорично мнение, че както овцевъдството, така и козевъдството трябва да продължат да бъдат подпомагани, като чрез това подпомагане ще се цели справянето с тежките проблеми, като несигурното бъдеще на този бизнес изобщо.

Що се отнася до подпомагането на браншовите организации, помощта трябва да се увеличи чувствително, според депутата. Вероятно вижда позитивите от дейността на съответните организации в момента. Отчете като сериозен проблем вноса от трети страни, липсата на маркетингов подход, а изход от това ще бъдат добре финансираните организации които да организират почти всички производители. Той сравни България и Франция, а резултатът е 5% : 95%  в полза на отлично организираните французи, които по всяка вероятност нямат никакви съмнения в ефективността на работата на своите браншови асоциации и други подобни формирования, които скоро ще ги качат на „трона“ на животновъдството в Европа.

Неков обърна сериозно внимание и на не търпящия отлагане проблем с „подмяната на генерацията“.  Липсата на млади фермери овцевъди и козевъди е изключително сериозен и очевиден. Толкова, колкото са сериозни и очевидни причините за това, част от които са изброени по-горе. Липса на пазар, ниски изкупни цени, липса на политическа воля за сериозно изработване на дългосрочна стратегия, никаква „цедка“ на вноса, сега пък и… чума. Не е възможно да се привлече млад човек в подобен бизнес, който „крещи“ в предсмъртна агония.

По мнение на депутатът – на младия, начинаещ фермер, ще са му нужни сили да издържи първите… една-две години, тъй като според него те са критични. Припомни, че негова е идеята за подпомагане на млади фермери в планинските райони, а и предложи като вариант да бъдат отпускани стартови безлихвени кредити. Към момента изобщо няма такава тенденция, не и в българските банкови институции.

Потърсихме за мнение, относно бъдещата не само визия, а и  „телосложение“, съществуване и жизненост на българските овцевъдство и козевъдство, авторитетни специалисти участвали във форума, но те се въздържаха от коментар. Причината за това е тяхната съвест и нежелание да се включат в поредния опит да се говорят празни приказки, без и най-малки наченки на разбиране на материята, още по-малко желание да се постигне успешно и печелившо животновъдство.

Предложението на зам. министъра е странно и обидно за овцевъдите – Сваляте цените и продавате. България е страната с най-голям принос в намаляване броя на овцете в Европа в последните години. От 25 милиона, 9 се падат на нашата страна. Очевидно е, че не е изгодно, не е рентабилно и все повече стопани се отказват от дейността си, при това с нескрито огорчение, че на техен гръб някои станаха по-богати, че и по-безочливи. Да не зачекваме темата за най-голямата популация овце абсолютно не конкурентна със своите светлинни години по-продуктивни аналози Асаф и Лакон. Това е ефект от 30 години сериозна „работа“ на политики в селското стопанство.

А защо вълната сега е отпадък? Защото освен селско стопанство, няма и лека промишленост. За износ – нямаме капацитет…с дата днес!

  • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

    от на 24.01.2015 - 0 Коментари

    Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

  • Разсадете зимните салати и марули

    от на 27.10.2013 - 0 Коментари

    Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

  • SOS за породата Българска мура

    от на 26.01.2013 - 0 Коментари

    Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

  • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

    от на 24.04.2013 - 0 Коментари

    Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]

  • Oчаквайте скоро

    от на 15.01.2013 - 0 Коментари

    Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net