Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

ДФЗ започва изплащането на националните доплащания за животни днес

Новини 04.12.2014

Capture

От  днес, 4 декември, Държавен фонд „Земеделие“ започва разплащането на националните доплащания на глава животно. Това обяви на фейсбук страницата си земеделският министър Десислава Танева. Тя допълва, че в сряда  Министерски съвет прие постановление за разпределението на допълнителните средства за ДФЗ и вече е възможно изплащането.

Според Заповедта за размера на плащането за едно допустимо за подпомагане животно за 2014 г. по схемата за национални доплащания, животновъдите ще получат 70% от субсидията си през декември, а останалите 30% ще получат през януари 2015 година. .
Схема за национални доплащания за говеда, необвързана с производството – 200 лв. за говеда и 350 лв. за биволи. Подпомагането ще се изплаща на два транша – за говеда 140 лв. след 26 ноември 2014 г. и 60 лв. през януари 2015 г., и за биволи 245 лв. след 26 ноември 2014 г. и 105 лв. през януари 2015 г.
Схема за национални доплащания за овце майки и кози майки, обвързана с производството – 41 лв./животно. Подпомагането ще се изплаща на два транша – 28 лв. след 26 ноември 2014 г. и 13 лв. през януари 2015 г.
В Заповедта е посочено, че земеделските стопани, които са заявили биволи и/или говеда за подпомагане по Схемата за национални доплащания за говеда и не отглеждат такива към 10 юни 2014 г., ще получат националните си доплащания в посочените размери за съответния вид животно на един транш през 2015 г.
„Още в първия ден при встъпването ми в длъжност настоявах бюджетът на Министерството на земеделието и храните да бъде актуализиран, за да бъдат разплатени националните доплащания, защото такива средства не бяха предвидени в приетия от предишното правителство бюджет“, пише Танева.
 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net