Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Задължителни изисквания към яйцата за продажба

Новини 27.04.2013

Задължителни изисквания към яйцата за продажбаС въвеждането в ЕС на задължителните изисквания към производителите за свободно и подово отглеждане на кокошките носачки, което гарантира спазването на критериите за хуманно отношение, проблемите със замърсяванията на яйцата с фекалии от много рядко срещащи се при използваното преди клетъчно отглеждане, понастоящем придобиват отново актуалност.

Все по-често фермерите, спазващи изискванията за биологично производство, както и при свободно подово отглеждане, установяват замърсявания по яйцата.

Това води до логичното използване от производителите на допълнително почистване и дори измиване с оглед приемлив външен вид за търговците и потребителите.

Преди и след Великденските празници основателно възниква въпросът дали предлаганите в търговската мрежа яйца са стари, или измивани преди това? Какви са търговските означения на яйцата от търговската мрежа, има ли рискове от измиването на яйцата и защо това не трябва да се прави преди съхранението им.

Какви са изискванията към яйцата, които се предлагата на пазарите?

У нас са разрешени за продажба и се предлагат само кокоши яйца

У нас са разрешени и се предлагат само кокоши яйца.

Не се допуска търговската реализация на яйца от гъски, патици и пуйки.

Това е така поради факта, че много често яйцата от тези видове птици може да съдържат салмонелни бактерии, които предизвикват тифоподобно заболяване при човека с треска, главоболие, колика с болки в корема, повръщане, диария и др.

Поради тази причина яйцата от водоплаващи трябва да се варят 15 мин. или да се пържат преди домашна консумация.

Според преснотата, теглото и начина на съхранение кокошите яйца на пазара биват: клас „А“ или пресни яйца, в т.ч. екстра качество – съхраняват се при максимална температура +18 градуса С; предлагат се на пазара в срок до 21 дни от снасянето или 7 дни преди посочения срок за годност.

– Срокът на годност на яйцата от клас „А“ не може да бъде по-къс от 28-ия ден, следващ деня на снасянето.

На черупките на яйцата от клас А, предназначени за предлагане на пазара, посредством принтер с безвредно мастило трябва да бъде отпечатан т.нар. код на производителя, който се състои от шест цифри и две букви:

– първата цифра указва как се отглеждат кокошките-носачки: 0 – биологично, 1 – свободно, 2 – подово, 3 – клетъчно;

– двете букви са инициалите на страната на произход (BG или др.);

– следващите цифри от 1 до 28 показват кода на областта, в която се намира стопанството;

– последните три цифри представляват ветеринарномедицинския регистрационен номер на производителя (например: 1 BG 25 443). Яйцата екстра качество се маркират по същия начин, но се поставя и датата на снасяне: ден (от 1 до 31) и месец (от 1 до 12).

Датата се маркира по време или веднага след окачествяваненто или това се извършва в производствения обект

– Яйцата от клас „Б“ от своя страна биват: неохладени: не са охлаждани при температура по-ниска от + 5 градуса С. Съхраняват се при максимална температура +18 градуса С и се предлагат на пазара в срок до 21 дни от снасянето или 7 дни преди посочения срок за годност. Яйцата от клас Б, когато се търгуват в страната, не се маркират с код на производителя. Към тях спадат и охладените яйца, неотговарящи на изискванията за клас „А“. Тези яйца могат да се използват само в предприятията от хранително-вкусовата промишленост след задължителна топлинна обработка или за други промишлени цели.

– В зависимост от теглото си яйцата от клас „А“ биват XL (с тегло на едно яйце над 73 г), L (тегло на едно яйце от 63 до 73 г), М (от 53 до 63 г) и S (яйца под 53 г).

Яйцата, предназначени за предлагане на пазара, се маркират с кръг върху черупката чрез печат с безвредно за здравето, трайно, немиришещо, неизмиващо се мастило, предназначено за хранително-вкусовата промишленост, което се нанася по начин, позволяващ яснота и четливост на маркировката.

Начини за разпознаване на застарелите яйца и как да се постъпва с тях

Кокошите яйца на пазара биват пресни до 7 дни от снасянете и охладени, които препоръчително могат да се съхраняват в хладилник до 120 дни.

Пресните яйца показват еднородност на оцветяването и обикновено са с бяла или кафеникава черупка.

Прясното яйце поради своята малка въздушна камера, когато се постави във вода, потъва.

При разклащане на прясно яйце до ухото не се чува характерният звук от хлопане, дължащ се на разпадане на връзките, придържащи жълтъка в централно положение.

При счупване на прясно яйце не се наблюдава смесване на жълтъка и белтъка.

Белтъкът на пресните яйца е с бистър, гъст централно разположен плътен слой и течен периферен слой.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]