Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Заплаха от недостиг на храни

Новини 17.01.2013

Надеждата е в науката и съвременните технологии

Ресурсите ще стават все по-оскъдни, а търсенето на храни ще се покачва, прогно­зира легендарният инвеститор Джереми Грантъм, съосновател на компания с акти­ви от около 100 млрд. долара.  Според главния инвестиционен стратег на базираната в Бостън инвестиционна ком­пания QMO LLC, в бъдеще ресурсите ще стават все по-оскъдни, а търсенето на хра­ни ще се покачва.

Сегашното поскъпване на храните, след­ствие от сушата в САЩ и Европа, не пред­ставлява нова голяма заплаха за икономи­ката. Реално светът от 5 години се намира в тежка глобална продоволствена  криза, която ще се задълбочава, смята Грантъм, цитиран от MarketWatch.

„Това ще застраши бедните страни, които ще се сблъскат с недохранване на населе­нието и глад“, предсказва анализаторът, „Конфликтите за ресурси и вълните на ми­грация в търсене на по-добър живот са за­плаха за глобалната стабилност и растеж. Тази заплаха е силно подценена от всички, може би с изключение на някои военни предприятия”.

Недостигът на храни ще се превърне в основният социален, икономически и поли­тически приоритет в следващите няколко десетилетия. Причините са много. Замърся­ването, нарастващото потребление  в раз­виващите се страни, увеличаването на населението на земята.

Добрата новина е, че науката и техноло­гията все още могат да намират начини „за увеличаване на производството на храни.“ Но според Грантьм е спорно, дали ще се справят със сегашния тренд на търсенето.

Светът се нуждае от увеличаване на производството на храни с над 60% до сре­дата на века, за да задоволи растящите нужди на население от над 9 млрд. души. Но има много фактори, които пречат на пости­гането на тази цел.

Това са намаляващите зърнени реколти, продължителните засушавания, лошите земеделски практики, нарастващата не­стабилност на климата, и увеличаващите се производствени разходи. Така, дори производството на храни да се увеличава с добри темпове, то и цените им ще растат.

Грантъм е вложил 30% от портфейла на QMO в инвестиции, свързани с производ­ството на храни, но не и в акции на компа­нии, произвеждащи храни. Според него нор­мите  на печалба на последните ще се под натиск, заради растящите разходи.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]