Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Мощни комбайни пребориха руския „Колос“

Новини 26.01.2013

Старите руски трактори и комбайни от типа “Колос” и “Дон” започнаха да напускат българските ниви. Това е най-отчетливата тенденция на отминалата 2012 г., категоричен е Христофор Бурнаджиев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника.

“Наблюдаваме интерес към малките и средни трактори, а това означава, че мощните машини са били подменени и сега фермерите подменят по-малките си руски и беларуски трактори, някои от които са на 30 години”, посочи той.

По данни на бизнеса през 2011 г. са внесени 1358 нови трактора, а за деветмесечието на 2012 г. – 1032. Новите комбайни през 2011 г. са 289, а за 9-те месеца на 2012 г. – 236.

Лошата новина е, че при това темпо за цялостно обновяване на агротехниката у нас ще са необходими десетки години, защото в момента в страната ни има около 7000 комбайна и 140 хил. трактора.

Очаквано по-едрите земеделци, обработващи над 10 000 дка, ползват главно нова техника. Съвременен комбайн струва над 360 хил. лв., а мощен трактор – поне 250 хил. лв. Хората с малки стопанства пък купуват предимно машини втора ръка с добро качество.

Наред с това вече се търси по-мощна техника. При по-малките машини предпочитанията вече се изместват от 100-150 конски сили към 150-170 к.с. Другият утвърден пазар – за техника от 200 к. с., вече е към 260-320 конски сили. Това показва, че се върви към много по-мощни машини и с по-висок теглителен клас. Хит в търсенето на земеделска техника се оказват и машините, щадящи почвата и запазващи влагата в нея.

“Увеличават се инвестициите в директни и полудиректни сеялки с минимални почвени обработки. Така се намалява дълбоката оран, която е скъпа и намалява влагата в почвата. Купуват се и самоходни пръскачки, които обединяват трактор и пръскачка върху едно шаси”, допълни Христофор Бурнаджиев.

Оказа се, че капризите на времето влияят не само на реколтата и земеделската продукция, но имат и пряко отражение върху пазара на земеделска техника.

През 2012 г. заради сушавата есен се наложи разораване на почти 40% от площите със зимна рапица, а загубите за земеделските стопани бяха драстични. Последва топла и суха пролет и силно засушаване през лятото. Липсваха валежи от началото на юни почти до края на октомври. Огромните загуби от рапицата и частично по-ниските добиви от царевица и слънчоглед подействаха като спирачка в инвестиционния интерес на фермерите, коментират търговци на техника.

Изгледите за тази година обаче също не са никак добри. “Пак сме свидетели на много топла есен, направо лято. През декември последваха сурови минусови температури, януари ни сервира минипролет. По мои прогнози този йо-йо ефект, който ни поднася времето, ще доведе до 15-30 на сто по-ниски добиви за всички зърнени култури”, прогнозира Бунарджиев.

 

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]