Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Песимизъм за цените на зърното

Новини 24.04.2013

Песимизъм за цените на зърнотоЗърненият пазар /и като цяло агропазарът/ става все по-непредсказуем и своенравен. Доказателство за това са и движенията на цените от началото на тази година досега.

Обичайно е в този период да се наблюдава ръст в котировките на зърнените култури. Но сега трендът е с посока надолу. Трудната предвидимост на цените поставя фермерите в неизгодната позиция да не могат да планират бизнеса си. Производителите, които запазиха част от реколтата си, изчаквайки по-добри цени, губят надежда, че те ще бъдат достигнати.

Въпреки тези изненади, или точно заради тях, в агробизнеса все по-нужна става своевременната информация за състоянието на пазара и прогнозите за ценовите движения. А и цените у нас определено вече се влият от международните тенденции.

Общата картина, която се очертава засега се определя от прогнозите за увеличено производство в света и най-вече във всички страни от Черноморския регион /там се очакват, около 15-20% по-високи добиви, в сравнение с 2012г./. Вследствие на това ТЕНДЕНЦИЯТА Е ЗА СВРЪХПРОИЗВОДСТВО и може да се очаква, че цените на царевицата и пшеницата ще падат.

Има увеличение и в размера на засятите площи с тези култури в Европейския съюз. А в Южна Америка се очертава реколта от друга основна култура – слънчогледа.

Ако тези прогнози се сбъднат, предлагането би покрило повишеното търсене в цял свят и особено в Азия, а ценовите нива едва ли биха се различавали съществено от тези при кампания 2012г. Разбира се, с уговорката, че този пазар зависи от твърде много и различни фактори и винаги може да се очакват изненади.

Влияние върху пазара ще окаже и намаленият внос на жито от страна на Турция. За текущия сезон Турция ще внесе 3,7 млн. тона пшеница, което е с 0,1 млн. тона по-малко от сезон 2011/2012г.

А за следващия сезон обемът на внесената пшеница може да падне до 3,3 млн. тона.

По данни на търговски източници през март съседката ни е закупила 250 хил. тона руско жито от нова реколта.

ПРОГНОЗАТА НА ФАО също потвърждава тенденциите за спад в цената.

Световното производство на пшеница през 2013 г. трябва да нарасне с 4% – до 690 млн. тона. Това ще е втората най-голяма реколта след прибраните през 2011 г. 700 млн. тона.

Прогнозата на ФАО за производството на зърно е леко преразгледана в посока на неговото повишение – с около 3 млн. тона. Това е с 2% по-ниско от рекордните показатели през 2011 г.

Световното производство на зърно през 2013 г може да се възстанови ако времето е благоприятно, гласи последното изследване на ФАО „Търсене и предлагане на зърно“.

Прогнозите за производството на всички видове пшеница, като цяло са благоприятни.

СВЕТОВНАТА БАНКА също очаква голяма реколта от зърно тази година в Европа, черноморските страни /с изключение на южните региони на Русия/, Китай и Индия.

ФАКТОРИ, ПОДКРЕПЯЩИ ЦЕНИТЕ

Но в същото време в Южна Америка отново се очаква сушаво лято а проблемен може и да е и сезона в Аржентина, ЮАР и Австралия, където може да се очаква срив в доставките през близките месеци. Повишен е натискът върху цените от Китай и други големи вносители като Мексико, Индонезия, Южна Корея и Турция.

Освен това световните запаси са намаляли за половин година с 3%, а на пшеницата – с 9%, на фуражните култури – с 6%. Глобалните показатели за съотношението на запасите към потреблението са намалени с 22%.

Независимо от това, че цените на зърното от октомври миналата година са паднали с 5% / в това число на пшеницата търгувана на стоковите борси – с 11% ,а на царевицата – с 6%, ако направим сравнение с аналогичния период на 2012 г., зърното, както и преди има 9% върху цената си /за пшеницата плюс 15%, а за царевицата – плюс 8%/

При това за страните от Източна Европа за изминалата година резкият скок в цените на житото е 17% за Беларус (46% за година), с 10% в Молдова (43% за година) и с 9% в Украйна.

Появиха се и притеснения за зърнената реколта и в САЩ и в Европа, поради закъснялата и доста студена на някои места пролет. Това определено ще даде поддръжка на цените. Сега експортните цени на европейското зърно остават устойчиви и съществено по-високи от преди година. През изминалата седмица например френската пшеница в Руан струваше $334/т , което е с $45/т по-висока цена от миналогодишната.

ВЕРИЖНАТА РЕАКЦИЯ

Но поне засега прогнозите за цените на земеделската продукция през стопанската 2013г. са по-скоро песимистични – трендът сочи надолу.

Очакваният ръст на реколтата у нас и в Черноморския регион на фона на повишаващата се себестойност при отглеждането на зърното /расте цената на торовете, средствата за растителна защита, енергоносителите и др./ и спадът в котировките на световните борси ще намали рентабилността на производството. А това логично би трябвало да се отрази и върху рентите…

„Успоредно с увеличението на цените на земеделската продукция, а понякога и изпреварващо, се увеличават и цените на машините, на горивата, на торовете и пестицидите. Така увеличени, те изпреварват цените на това, което ние продаваме. Например, ако допреди няколко години цената на литър дизелово гориво беше около 60-70 стотинки, сега е 2,60-2,70 лв.“, коментира Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

У НАС ХЛЕБНАТА ПШЕНИЦА от началото на годината до края на март е поевтиняла с 20% до 400 лв. за тон без ДДС, отчетоха от Софийската стокова борса /ССБ/.

За последните три месеца цената на пшеницата пада с 5% в Русия, с 12% в Унгария и с 13% в Украйна.

Зимата беше мека и създаде добри условия за пшеницата. Очакванията на експертите от Министерството на земеделието са реколтата да бъде 4,430 млн. тона. Прогнозата преди месец беше за реколта от малко под четири милиона тона зърно, тоест тя е завишена с повече от десет процента, съобщи Васил Симов, изпълнителен директор на ССБ.

Добра реколта ще има в целия Черноморски регион – експортният потенциал на Русия, Украйна и Казахстан достига общо до 23,5 млн. тона зърно.

ЦЕНАТА НА ЦАРЕВИЦАТА в България пада с 10-15% на тримесечна база – от около 400 лева до 340 – 360 лева за тон без ДДС. Но световното производство на царевица намалява до 854,1 млн. т тази година при 872 млн. т през 2012 г.

Добивите на царевица в САЩ, лидер в производството на тази култура, се очаква да бъдат най-ниски през последните 10-12 години, съобщи Симов. В ЕС през 2013 г. се очаква реколта от царевица в порядъка на 54,7 млн. тона при 66 млн. тона през 2012 г. На годишна база царевицата поевтинява в САЩ с 1% – до 301 долара за тон, в Унгария с 13% – до 360 долара за тон и във Франция с 3% – до 307 долара за тон.

Цената на МАСЛОДАЙНИЯТ СЛЪНЧОГЛЕД в България пада с 18 процента от 1000-1100 лв. за тон без ДДС през март 2012 г.- до 800 – 810 лева за тон сега показват данните на ССБ. Реколтата на слънчоглед в света се очаква да бъде 36,2 млн. т – от тях 7 млн. т в ЕС, докато в Украйна са 9,2 млн. тона.

Засега няма предварителни данни за реколтата от слънчоглед в България, посочват от стоковата борса. Цената на ДИЗЕЛОВОТО ГОРИВО търгувано на Софийската стокова борса, падна за три месеца с два процента до 2 150 лева за тон. За същия период бензинът поевтиня на ССБ с два процента до 2 125 лева за тон без ДДС.

НЕПРЕДСКАЗУЕМОСТ

И все пак като цяло, това което се случва на агропазара през последните месеци отново показа,че той зависи от много фактори и влияния – дори е трудно да се каже кой точно ще е определящ за дадения момент. Например наскоро отново житото в Чикаго премина знаковата граница от 7 долара за бушел… На фона на това съвсем точни прогнози са невъзможни. Има само ориентири.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net