Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Съюз на животновъдите: Крупни фермери са се договорили с министър Гечев да им опрости кредити

Новини 31.10.2013

Image_2405692_7Крупни фермери са се договорили със зам.-министъра на земеделието Явор Гечев да им бъдат опростени целеви кредити. Това каза пред журналисти по време на днешния протест Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България, цитирана от Фокус.

Представители на четири от асоциациите в животновъдството са подписали декларация, с която е било договорено да станат изискуеми целевите кредити на животновъди, които не са запазили броя на животните си. Кредитите са отпускани още през 2008 година от ДФ „Земеделие“.

В декларацията се казва още, че трябва да бъдат опростени кредитите на тези, които са успели да запазят броя на животните си. Според Христова, това е престъпление спрямо многото дребни фермери, някои от които са фалирали вече и са продали животните си.

Животновъдите и сега са задължени да плащат лихви всеки месец и да правят погасителен план за изплащане на задълженията им. Спрямо договорката с министерството, съдия изпълнител ще трябва да влезе в дома им и да описва всичко. От това отново ще спечелят крупните и богати фермери, които имат над 1000 животни, техните кредити ще бъдат опростени, каза Христова.

Затова Националната асоциация и Съюза на животновъдите не са подписали тази декларация, която всъщност е била инициирана от четирима души – Мария Степанчева, която е начело на Асоциацията на биволовъдите, Тенчо Колев, член на УС на Асоциацията на млекопроизводителите в Стара Загора, сем. Коюмджиеви и крупния фермер Димитър Зоров.

Взехме единодушно решение, че протестите продължават. В момента уведомяваме общината и областната управа на Пловдив за затваряне за неопределено време магистрала „Тракия“ на разклона за село Труд“, каза още Пенка христова.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]