Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Фермерските бензиностанции – „отвързани“ от НАП при 3 условия

Новини 24.04.2013

Фермерските бензиностанции - "отвързани" от НАП при 3 условияСлед недоволството на браншовите организации, Националната агенция по приходите (НАП) отчете тревогата на сектора и с наредба, публикувана на 12.04. т.г. премахна изискването за свързване на измервателните уреди на ведомствените бензиностанции на земеделските производители с електронната система на НАП.Изискването, срещу което негодуваха земеделските производители, беше залегнало в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове.Настоящите промени в голяма степен се явяват облекчение за фермерите, които на практика не генерират приходи от продажба на горива, а ги потребяват единствено за собствени нужди, заявиха от асоциациите на производителите.Те смятат, че третирането на техните ведомствени бензиностанции като търговски обекти е несправедливо и води до допълнителни и неоправдани счетоводни и административни разходи. Въпреки всичко обаче изискванията към фермерите не са отпаднали напълно.За да не отчитат ежедневно количествата гориво в своите инсталации, те ще трябва да отговарят на три условия:

– да плащат на своите доставчици на гориво само и единствено по банков път;

– да не продават гориво, а да го използват единствено и само за своята дейност;

– да подават данни в НАП за количествата получено гориво, чрез специална уеб-базирана система, която предстои да заработи от 1 май.

Според заложеното в закона, данните за получените количества гориво трябва да бъдат отчетени в рамките на деня на извършване на доставката и да бъдат удостоверени с електронен подпис.

Предизвикани са обаче нови полемики не само сред земеделските производители, но и сред по-дребните търговци на горива и смазочни материали, тъй като изразът „отчитане в рамките на деня“ ги стряска – в земеделието то не става и означава допълнителни разходи за заплащане на извънреден труд в празнични и почивни дни и извън работно време, за служители или външни фирми.

Селскостопанският сектор на практика няма дни без работа, особено по време на кампании по обработки или прибиране на реколтата, уточняват фермерите. Много от тях се притесняват, че изискването за електронен подпис и отчитане по интернет ще ги затрудни.

Защото на много места в страната интернет връзката е слаба или липсва и това ще бъде сериозен проблем при стартирането на прилагането на новите изисквания, заяви Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Новите изисквания ще важат както за юридически, така и за физически лица земеделски производители, тъй като и те са данъчно задължени.

Предстои теза неща да се изяснят, сега, когато НАП обеща обучения за фермери как ще функционира уеб-базираната система за отчет. Очаква се и работен вариант на системата да заработи на сайта на НАП.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]