Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Явор Гечев: ПРСР 2014-2020 ще финансира преработката на оборска тор

Новини 16.06.2014

yavor-gechev-prsr-2014-2020-shte-finansira-prМогат да бъдат намерени допълнителни възможности за стимулиране на торенето с оборска тор, заяви по време на публичното обсъждане на ПРСР 2014-2020 г. зам.-министър Явор Гечев, в отговор на питане от страна на Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

 Зоров подкрепи намеренията на МЗХ за селско стопанство, което да носи добавена стойност като подчерта, че в мярка 10 „Агроекология и климат“ в ПРСР 2014-2020 г. трябва да бъде включена дейност „Подобряване на структурата на почвата“, която да финансира именно наторяването с оборска животинска тор.

 „Когато говорим за агроекология и климат, едва ли би имало по-ползотворня мярка за цялостното подобряване на структурата на почвата от естественото торене“, аргументира е Зоров. По думите му, тази дейност ще реши сериозният проблем, който стои пред животновъдите, да изпълнят изискванията на Нитратната директива в частта за оползотворяване на животинската отпадна тор, тъй като животновъдите ще имат задължение да плащат за отделените от животновъдните обекти парникови емисии.

 По думите на Явор Гечев, торенето с оборска тор е десетократно по-добър вариант, отколкото балансирано торене с други торове. „Нитратната директива е изключително важна. Тя и симбиоза от мерки, които трябва да спомогнат за проблемите, свързани с директивата. Затова при планирането на отварянето на ПРСР възнамеряваме да бъде отворен още от есента прием по две дейности, свързани с животновъдни обекти“, обяви зам.-министър Гечев.

Той информира, че в ПРСР 2014-2020 г. от подпомагане са изключени фотоволтаиците и всички други енергийни проекти с изключение на проекти, свързани именно с преработката на оборска тор. „Обмисляхме различни варианти, но смятаме, че най-добре е да има технология, която да има краен добър ефект върху сектора. Това означава проекти по отношение на преработката на оборска тор в биогаз, биомаса, електричество“, допълни Гечев.

 Той уточни, че таваните на физическите активи за бенефициентите по такива проекти са вдигнати до 3 млн. евро, което позволява да бъдат изградени средно големи инсталации за преработка на оборска тор.

 „Тази промяна е в унисон с категоричното изискване на европейските институции всяко едно евро по новата ПРСР да се изразходва така, че да има реален и директен принос за развитие на земеделието и селските райони“, категоричен е Явор Гечев.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net