Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

44% от цялата разбработена земя ще бъде засегната от сушата през 22век.

Новини 17.01.2013

До началото ня XXII век глобалната температура можа да се повиши счетири градуса, в резултат на което Земята ще се промени до неузнаваемост. За това  предупреждават експертите на Световната банка.

Покачването на температурата, според тях, ще доведе до намаляване на до­ставките на хранителни сто­ки  В Световен мащаб, смърт на екосистемите и биоразнообразието, и до повишаване на морското равнище .Освен това, негативните ефекти от глобалното затопляне ще се превърнат в голям проблем за много от  най-беднит е региони в света и подкопаят усилията за постигане на слобалните цели на човечеството.

Експертите от Сватовината банка казват, че морското равнище през последните две десетилетия расте по-бързо от всякога.

Основната причина – активното топене на ледената покривка на Гренландия и Антарктика. „Има признаци, че най- активното топене за последните 225 години се случва през последното десетилетие“- отбелязват те.

Рано е все още дя се каже, но очевидно никои от малките ост ровни държави и край­брежните общности трябва внимателно да се вгледат във възможностите си. Необходимо е да се адаптират към процесите на  изменение на климата, които ще се ускоряват заедно с  растежа на световното население- казва  Ерик Фернандес, един от водещите експерти на Банка та. Освен това океаните ще се окисляват, поради високата концентрация  на СО2. При увеличение на температурата с 2,4 градуса ще започнат да умират  кораловите рифове. Това ще бъде сериозен удар за тези, които живеят по  крайбрежието,за  риболова и туризма, предупредиха експертите от Световната Банка.

Освен това повишаването на температурите ще доведе до факта, ча лятото в  Средиземноморието, Северна Африка, Близкия Изток и САЩ ще бъде с шест градуса по-топло, отколкото сега.

Това, от своя отраиа, ще доведе до рязък спад в до­ходността на реколтите, се казва в  доклада, До 2100 го­дина, 44% от цялата обработваема земя Ще  бъде засегната от сушата.Най-сино това щв се усети в Южиа Африка, САЩ, Южна Африка и Югоизточна Азия, твьрдят експерти.

Докладът предупреждава  и  за сериозен риск от недостиг на вода в Северна и Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия. Най голямата опасност грози такива реки като Ганг и Нил. Същата съдба чака и  Амазонка.

Според  президента на Световната Банка Джим Ким, без борба с глобалното затопляне  бъдещите  поколения  ще получа т друга планета: Отказът  от борба с измененето на  климата ще доведе  до факта, че нашите деца ща получат един съвсем  различен свят от този, в който живеем днес. Изменението на климата е един от най- големите проблеми, пред които е изправен света, и ние трябва да поемем морална отговорност за предприемането на действия в интерес на бъдещите поколения , особено на най- бедните. (в. Български Фермер)

 

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]