Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Доходите от пролетниците ще са слаби и през тази година

Новини 20.04.2018

Снимка bgfermer

Сеитбата закъснява сериозно, а при есенниците се задава неравна борба с плевелите и болестите, казва Ангел Вукодинов от НАЗ

Сеитбата на пролетните култури закъснява сериозно, миналата година на 4 април вече бяхме привършили, а тази година не бяхме и започнали.

Това заяви членът на управителния съвет на НАЗ Ангел Вукодинов пред в.“Български фермер“ по повод темпа на пролетната кампания.

Според него в средата на април в Южна България, и по-конкретно в Пловдивска област, все още се забелязват само плахи прощъпулници на сеитба на слънчоглед в нивите на колегите му, защото машините все още затъват.

Темповете са плахи, все още почвата лъже фермерите в много райони от страната. Повърхностният й слой е просъхнал, но в дълбочина не е така и намиращата се там влага всекидневно играе лоша шега на механизаторите и сеялките – затова да проверяват.

Ние собственоръчно вадихме много сеещи машини от уникални затъвания по нивите, казва той.

По тази причина много земеделските производители в южната част на България са се постъписали и са задържали темпото, за да изчакат. Това означава, че пролетната кампания ще продължи и през май че дори и до края му. Да не говорим за Северна България, където пролетните работи може да приключат дори и през юни, заради твърде по-големите и все още непросъхнали терени.

Какъв ще е резултатът от закъснението?

Според Ангел Вукодинов то няма да позволи на стопаните на техническите пролетни култури да успеят да достигнат оптималния им потенциал.

А именно слънчогледът и царевицата са тези „пера“, които носят допълнителни доходи на стопанствата и компенсират производството на пшеница, когато то излиза почти „фифти-фифти“.

В НАЗ прогнозират, че втора поредна година

много земеделски стопанства ще бъдат на загуба или на нула

Това се очертавало да се случи особено при слънчогледа, където причина за ниските доходи за втора поредна година ще бъдат ниските цени.

Очаква се да бъдат от порядъка на 560 лева за тон при нормални 700-800 лева за тон и себестойност на един декар от 150-160 лева.

Ангел Вукодинов споделя, че през 2017 г. добивите в стопанството му от слънчоглед са били изключително ниски, като при повечето му колеги – около 192 кг семе от декар.

Ако се запази негативната тенденция с пазара и цените, ефективността от отглеждането пак ще е ниска и през 2018 г.

Тревога създават за съжаление и есенните посеви. В Южна България се развиват по-добре, но в растителнозащитно отношение вече силно затрудняват стопаните си.

Усложнена става борбата с плевелите и болестите. На места колегите може и да не успеят да се преборят, предполага Вукодинов.

Според него това също ще се отрази и на добиви, и на доходи.

Според оперативните данни които събира Министерство на земеделието, сеитбата на основните пролетници, спрямо миналата година, се движи със значително по-бавни темпове. Засетите площи продължават да бъдат със 70-90% под нивата от предходната година.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]