Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Забранен в ЕС пестицид откри БАБХ в пипер, внос от Турция. Неразрешен за употреба пестицид Difenthiuron откриха митничари в пратка пипер от Турция. Пестицидът е бил откриван и във внос за ЕС чай, броколи, бамя и къри.

Новини 26.05.2014

655-402-cherveni-chushki Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Хасково не допуснаха внос на 1 340 килограма сладък пипер от Турция през ГИП Капитан Андреево заради наличие на неразрешен за употреба пестицид Difenthiuron, установен при рутинна проверка на пратка предназначена за внос в България, като крайното местоназначение на стоката е София.

Употребата на този пестицид за защита на растенията и растителните продукти от въздействието на вредителите е забранено от Общността, поради което цялата пратка ще бъде унищожена тази седмица в екарисаж под контрола на представител на Компетентния орган.

Към настоящия момент в ЕС има установени само 29 случая на пратки отхвърлени на граница, поради установено наличие на diafenthiuron в храна.

Продуктите в които е бил установен са чай с произход Китай и Хонг Конг, броколи от Китай, бамя с произход Индия, листа от къри с произход Индия и за пръв път се установява наличието му в пратка с произход Турция, предназначена за внос в Общността.

След установеното несъответствие БАБХ е уведомила Европейската Комисия за случая чрез Системата за бързо предупреждаване за храни и фуражи RASFF.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]