Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Фалират фирмите, замесени в далаверите с конско месо

Новини 24.04.2013

Фалират фирмите, замесени в далаверите с конско месо

От Франция съобщават, че е започнала процедура по ликвидацията на фирма „Спангеро“. Тзи пролет този френски месопроизводител се оказа в центъра на шумен скандал, след като беше хванат в противозаконна подмяна на говеждо с конско месо при доставката на месна суровина на своите клиенти.

Съгласно решението на френския съд „Спангеро“ може да продължи да работи три месеца след началото на ликвидацията. В предприятието, разположено в южния френски град Кастелнодари, работят 300 души.

Според шефа на фирмата Бертелеми Огер най-вероятното развитие на нещата е продажбата на производството. Предполагаме, че това е най-доброто решение, отбелязва той. Новите собственици може да си върнат доверието на клиентите.
Припомняме, че месният скандал се разрази в Европа през февруари, когато независима експеритза показа, че полуфабрикати от говеждо съдържат конско месо. Водещи производители на замразени полуфабрикати и най-големите вериги за търговия на дребно в Европа незабавно започнаха да изземват тези стоки от продажба. Подобни случаи има във Великобритания, Германия, Ирландия, Испания, Кипър, Люксембург, Румъния, Франция и Швеция. Такива продукти бяха засечени и от органите на Българската агенция за безопасност на храните. Разследването се води на равнище правителства на страните членки на Европейския съюз с участието на Европол.
Френската фирма се оказа в самия център на скандала, тъй като тя беше един от основните доставчици на суровина за едрия производител на полуфабрикати шведската фирма „Финдус“. Вследствие на скандала с конското месо „Спангеро“ загуби 70 процента от клиентите си. Седмичните й загуби се изчисляват на 200 хиляди евро, което я доведе до фалит.

А холандски съд обяви фалита на замесената в конския скандал фирма „Селтен“. Искът срещу нея е подаден от трима работници. Те заявяват, че не са получавали заплата от февруари, след като дейността на фирмата била спряна от инспектори от Холандската служба за хранителна и потребителска безопасност. Това било свързно с подозрения за частична подмяна на говеждо месо с конско. Впоследствие тези опасения се потвърждават и през април е потвърдено изтеглянето на 50 хиляди тона месо от европейската търговска мрежа, минало през фирма „Селтен“.

 • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

  от на 24.01.2015 - 0 Коментари

  Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

 • Разсадете зимните салати и марули

  от на 27.10.2013 - 0 Коментари

  Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

 • SOS за породата Българска мура

  от на 26.01.2013 - 0 Коментари

  Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

 • Oчаквайте скоро

  от на 15.01.2013 - 0 Коментари

  Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net

 • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

  от на 24.04.2013 - 0 Коментари

  Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]