Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Животновъдни асоциации ще подкрепят протеста на ветеринарните лекари

Новини 01.07.2014

zhivotnovadni-asociacii-shte-podkrepqt-protesБългарски ветеринарен съюз (БВС) внесе официално уведомително писмо в Столична община за разрешение за провеждане на национален протест на 9 юли, сряда. Това съобщи д-р Трифон Цветков, председател на БВС. Д-р Цветков допълни, че ръководството на съюза има уверението на животновъдни асоциации от цялата страна, които са заявили подкрепата си за исканията на ветеринарните лекари.

 Има животновъдни организации, които са заявили, че ще участват със свои членове в протеста на 9 юли, заяви д-р Цветков. Той допълни, че до края на седмицата разговорите продължават и не може с днешна дата да се ангажира с цитиране на конкретни организации на животновъди.

Водят се разговори за подкрепа и участие в протестите и с Български лекарски съюз. „Проблемите, които могат да създадат огнища на туберкулоза и антракс, например, са общи за лекарите – и ветеринарните, и хуманните, защото това са заболявания, засягащи не само животните, но и хората“, категоричен е д-р Цветков.

 От БВС настояват в писмо до президента, министър-председателя, председателя на НС и земеделския министър спешно да бъде приета Тарифата за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма за 2014 г. със стойности идентични на Тарифата от 2013 г. Ветеринарните лекари настояват за финансово обезпечение на тарифата с 15 млн. лв.

 Ветеринарните лекари алармират, че опасността от тежки икономически загуби за страната заради провалената Държавна профилактична програма (ДПП) е реална.

 “За първи път от 30 години насам, от началото на 2014 г. до днешна дата не е извършвана имунопрофилактика на животните. Това е изключително опасно, имайки предвид установените огнища на туберкулоза в страната, а в следствие на природните бедствия има реална опасност от възникване на антракс в стационарните огнища“, коментира д-р Петър Дойчев, зам.-председател на БВС.

 Според браншовата организация предложеният от БАБХ проект на тарифа за определяне на цените за изпълнението на мерките по ДПП и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните за 2014 г., е абсолютно неприемлив. От ръководството на съюза са категорични, че разговори по тяхното настояване не е воден.

 Д-р Дойчев съобщи, че междувременно е издадена заповед от БАБХ официалните лекари да започнат изследвания за туберкулоза в област Разград. „Атакували сме тази заповед в съда и сме изпратили писмо до БАБХ заповедта да бъде отменена поради незаконосъобразност – не може контролният орган да извършва и имунопрофилактика“, обясни д-р Дойчев.

 Ветеринарни лекари и животновъди са единодушни, че трябва да има държавна политика в сектор „Животновъдство“, която да се реализира на основата на дългосрочен план-стратегия. Според ръководството на БВС не само ДПП 2014 е провалена, а се очертава ситуацията да се повтори и за 2015 г., той като планирането на Държавната профилактична програма за 2015 г. трябва да започне отсега.

  • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

    от на 24.01.2015 - 0 Коментари

    Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

  • Разсадете зимните салати и марули

    от на 27.10.2013 - 0 Коментари

    Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

  • SOS за породата Българска мура

    от на 26.01.2013 - 0 Коментари

    Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

  • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

    от на 24.04.2013 - 0 Коментари

    Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]

  • Oчаквайте скоро

    от на 15.01.2013 - 0 Коментари

    Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net