Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

НАЗ ще дискутира състоянието на посевите и позицията си по новите политики в сектора

Новини 11.06.2014

naz-shte-diskutira-sastoqnieto-na-posevite-i-Състоянието на есенниците и очакванията за жътва 2014 ще бъдат и една от основните теми на заседанието на разширения Управителен съвет на НАЗ, което ще се проведе днес, 11 юни във Видин. На заседанието на разширения УС на НАЗ ще бъдат обсъдени и дискусиите на Работната група по прилагане на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2015-2020 г., чието първо събиране беше в понеделник. Разширеният състав на УС на НАЗ ще обсъди и участието на браншовата организация в заседанието на Тематичната група по разработване на ПРСР 2014-2020 г., насрочено за 12 юни.

 Според представители на асоциацията от различни региони на страната състоянието на есенниците не е добро. От НАЗ очакват понижение на добивите спрямо миналогодишните, като в някои райони редукцията може да достигне 30%. Вследствие на неблагоприятните климатични условия през пролетта (ниски за сезона температури, количество валежи над нормата и падналите градушки), есенните посеви бяха засегнати от множество болести и неприятели, като на отделни места в страната бяха регистрирани и площи с напълно унищожени растения.

 Есенните земеделски култури – ечемик, пшеница и маслодайна рапица са най-пострадали от проливните дъждове от края на минали и началото на този месец в Шуменско. Това констатира експертната комисия, съставена от представители на няколко държавни институции, която вече втора седмица обхожда пострадалите насаждения в областта. По данни на местната земеделска служба пропаднали на 100% са 2 200 декара с пшеница, 60 декара ечемик и 420 декара маслодайна рапица. Пострадалите земеделски площи в областта, които не подлежат на рекултивация, са малко над 3 300 дка, от които 752 дка са овощни градини.

 Обилните дъждове през последните седмици увреждат зърнената реколта в Ямболска област. Прибирането на ечемика се очаква да започне до дни, но качеството на зърнените култури се влошава и има опасност част от продукцията да мухляса, заявиха от Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол. От вредителите, характерни за този период от фенологичното развитие на есенните култури, при посевите във Варненска област се наблюдава вредна дейност на брашнеста мана, ръжди и септориози по житните култури. През тази пролет е регистрирана по-висока степен на нападение от жълта и кафява ръжда, в сравнение с предходната година.

 На част от площите се наблюдава сори и по флагелния лист. Инспекторите от отдел ,,Растителна защита” при ОДБХ – Варна са информирали своевременно земеделските производители в областта за опасността от повишение на степента на нападение от болести по пшеницата и ечемика. Издадени са три поредни бюлетина за растителна защита, в които са оповестени методите и средствата за борба срещу брашнестата мана, ръждите, септориозите и фузариозата по житните култури. Резултатите от проведените наблюдения в есенните посеви към момента показват, че преобладават ларви от първа и втора възраст на вредна житна дървеница.

 Експертите съветват земеделските производители да провеждат редовни наблюдения в посевите за установяване плътността на ларвите, да се следи развитието на неприятеля и да се пристъпи към извеждане на химична борба срещу ларвите на вредната житна дървеница когато 30% от тях са в трета ларвна възраст и има регистрирана плътност над прага на икономическа вредност. Зърнопроизводители от област Монтана също алармират за поражения върху посевите. На места в региона се налага презасяване на пролетниците.

 Производители са категорични, че по есенниците сега се развиват болести, които от 20-30 години не са наблюдавани в региона. Производителите допускат, че лошото състояние на посевите може да е и вследствие на добита в резултат на прекомерната влага резистентност към познатите препарати. В почти всички региони на България зърнопроизводителите прогнозират по-слаба реколта в сравнение с миналата година.

  • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

    от на 24.01.2015 - 0 Коментари

    Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

  • Разсадете зимните салати и марули

    от на 27.10.2013 - 0 Коментари

    Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

  • SOS за породата Българска мура

    от на 26.01.2013 - 0 Коментари

    Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

  • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

    от на 24.04.2013 - 0 Коментари

    Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]

  • Oчаквайте скоро

    от на 15.01.2013 - 0 Коментари

    Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net