Здравейте, посетител! [ Регистрация | Вход

Розопроизводители и преработватели искат секторът да излезе от сивата икономика

Новини 23.06.2014

rozoproizvoditeli-i-prerabotvateli-iskat-sektДа се узаконят всички плащания на розоберачите, които розопроизводителите правят, като по този начин се пресече сивата икономика в бранша. Да се гарантират минимални изкупни цени на розовия цвят, да се гарантира сортовата чистота на разсадите с маслодайна роза, да се вземат сериозни мерки срещу незаконните прекупвачи на розов цвят, които стресират пазара, както и да се осигури начин за създаване на подходяща техника за обработка на розовите насаждения.

 За това настояха розопроизводители, розопреработватели и розотърговци от страната, по време на проведената традиционна среща в Казанлък за анализ на резултатите от тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят и актуалните проблеми на розопроизводството в страната. Като „специфична“ и продължила по-дълго от обичайното, определи кампания 2014 доц. Васил Базитов, вр.и.д. директор на Института по розата и етерично-маслените култури, цитиран от Дарик радио.

 Очакванията на розопроизводителите от кампанията са ,че заради валежите тази година, количеството розово масло ще бъде повече от миналата година. Прогнозите са за 1,5 тона розово масло. Средният рандеман за добив на килограм розово масло през тази година е приблизително 3 000 тона, обобщи доц. Базитов.

 От бранша определиха като най-сериозен проблема с работната ръка и средствата за заплащането на берачите, които розопроизводители и розопреработватели няма как да узаконят и признаят за разходи, като едва 30% от берачите на розов цвят на практика легализират парите си от тази дейност.

 Да се спрат всички видове социални плащания за периода, в който в страната има да се прибира земеделска продукция, с цел стимулиране на безработните да работят в полза на българското земеделие, поиска крупен розопроизводител. Негов колега настоя за законови промени, които да дадат възможност на земеделски фирми да наемат безработни от бюрата по труда, в помощ на различни дейности по полето.

 Всички проблеми, поставени на традиционната среща на розопроизводители и розопреработватели, ще бъдат обобщени от работна група от розопроизводители, розотърговци и розопреработватели, както и кметове на общини с розопроизводство, за да бъдат поставени за решение пред Министерския съвет. Ще се настоява за създаване на Консултативен съвет по проблемите на розопроизводството, който да е работен орган към Министерството на земеделието и храните.

  • Копитен гнилец лечение със син камък и формалин

    от на 24.01.2015 - 0 Коментари

    Харакатерен признак на копитния гнилец и за овцете, и за козите е, че животните пасат с прегънати предни крака. Причините могат да са няколко и точната диагноза и лечение трябва да се постави и назначи само от ветеринарен специалист. Може да е заболяването КОПИТЕН ГНИЛЕЦ причинен от бактерията Бацилус некрофорус. Тя поразява овцете и по-рядко […]

  • Разсадете зимните салати и марули

    от на 27.10.2013 - 0 Коментари

    Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа – около месец след поникването. Имайте предвид, че ако използвате по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави. Препоръчително е зимните салати и […]

  • SOS за породата Българска мура

    от на 26.01.2013 - 0 Коментари

    Денят на биволовъда – Караманов ден, за пореден път извади на дневен ред нерешените проблеми в биволовъдството ни. Те не са от вчера и за разлика от другите животновъдни браншове не са свързани само с недостига на пари. Вече повече от десет години липсва свежа кръв за поддържане на породата Българска мура. Към момента добрата […]

  • До края на април ще платят субсидиите за застъпени площи

    от на 24.04.2013 - 0 Коментари

    Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ представи на служебния министър на земеделието проф. Станков стратегия за зърнопроизводството, която той поема ангажимента да внесе за обсъждане на следващо заседание на агро-бизнес съвета към МЗХ. На проведена среща представителите на УС на НАЗ заявиха своята готовност, както и възможности за кандидатстване с нови проекти по Програмата за развитие на селските райони, […]

  • Oчаквайте скоро

    от на 15.01.2013 - 0 Коментари

    Очаквайте скоро, новини от блога на Zemedelec.net